Kom på en sak..

På svenskan idag fick vi reda på att vi ska ha ett lärprojekt (igen..) och då fick vi tio böcker att välja på. Men jag vet inte vilken jag ska ta. Det kanske är någon som läst någon utav dom och har ett tips? :)


HELA BOKLISTAN MED BESKRIVNINGAR:

Khaled Hosseini: Flyga Drake

En barndomsskildring från Afganistan före talibanernas tid Amir och Hassan är två jämnåriga pojkar. Amir tillhör härskarfolket pashtun, medan Hassan föddes in i det förtryckta hazarfolket. Hassan riskerar allt för Amirs skull, men i en farlig situation sviker Amir sin vän. En lättläst och fängslande bok!


Susanna Alakoski: Svinalängorna

Susanna Alakoski berättar om sin barndom i Skåne. Hennes familj har invandrat från Finland och misären växer dag för dag. Vilka strategier använder ett barn för att överleva i ett ständigt kaos? Lättläst och gripande.


Gellert Tamas: Lasermannen

Verkligheten under det tidiga 1990-talets Stockholm, skildrat av journalisten Gellert Tamas. En berättelse som dels är en spännande deckare och ett kikhål in i en psykopats hjärna, och dels en nutidshistorisk berättelse om hur det gick till för inte allt för länge sedan, när rasister nådde ledande politiska platser och skinheads demonstrerade på Sveavägen.

En blandning av spänning och samhällsdebatt!


Gerd Brantenberg: Egalias döttrar

Tänk dig att du lever i ett extremt starkt matriarkat. Kvinnorna har all makt i samhället medan männen anses vara nyckfulla och fåfänga små varelser som inte lämpar sig för riktigt arbete. En satirisk roman som på ett underhållande sätt ifrågasätter könsmaktsordningen.


Frans Kafka: Förvandlingen

En lång novell om den olycksalige Gregor Samsa, som en dag finner att han har förvandlats till en överdimensionerad skalbagge. Enligt legenden tyckte Kafka själv att hans novell var vansinnigt rolig. Han lär ha skrattat så han grät under en uppläsning. För oss andra är den framför allt dyster, absurd och, på något mystiskt vis, fascinerande.


Dennis Lehane: Mystic River

Tre pojkar växer upp i en fattig förort. En av dem kidnappas av pedofiler och är nära att dö. Han lyckas fly därifrån men blir sig aldrig riktigt lik igen.

Många år senare mördas en ung kvinna. Hennes far är en av den kidnappade pojkens vänner, och misstankarna faller snabbt på mannen som är skadad av ett traumatiskt förflutet...

Om vänskap och hur det förflutnas demoner har en förmåga att komma ikapp en.


Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga

Nobelpristagaren Selma Lagerlöf skriver om ett magiskt 1800-talsvärmland. Här dansar älvor och vandrar skogsrået. Gösta Berling är en karismatisk men svårt alkoholiserad ung präst. Han "räddas" av den handlingskraftiga majorskan på gården Ekeby, men sitt hjärta har han förlorat till en vacker ung dam. Dessvärre är kvinnan i fråga redan gift med en annan man.

Romantik och mystik när den är som allra bäst!


Mary Shelley: Frankenstein

Mary Shelley var bara 18 år när hon, redan nybliven änka, författade denna roman för att få ihop pengar. Trots att det är närmare 200 år sedan den först kom ut, lever romanen ännu. Dr Frankensteins blinda tro på vetenskapen blir hans öde. Han ger liv åt en skapelse som ingen vill veta av.

En sorgsen och emellanåt otäck berättelse vars tema känns lika aktuellt idag.


Charlotte Bronte: Jane Eyre

1800-talsförfattarinnan Charlotte Brontes berömda roman (som visades på TV under jullovet) handlar om en fattig, men bildad, ung kvinna som tar jobb som guvernant (privatlärare) hos Mr Rochester. Slottet Thornfield, där hon nu får bo, rymmer många hemligheter och intriger. Hon attraheras av den buttre Rochester och drömmer om ett bättre liv, men vågar inte hoppas att det ska bli de två.

En romantisk och spännande roman som också beskriver de hårda arbetsförhållanden guvernanterna arbetade under.


Niccolo Ammaniti: Jag är inte rädd

En liten pojke på landsbygden i Italien leker en grym lek med några av sina vänner. Han utmanas att visa sig modig och beger sig till en farlig, plats. Där finner han vad han med barnets logik tror är ett fängslat spöke. Sanningen visar sig vara mycket hemskare än så.

Nervkittlande roman med kriminalinslag.


John Ajvide Lindqvist: Låt den rätte komma in

En svensk skräckroman som utspelas i Blackeberg väster om Stockholm. En mobbad pojke får en mystisk vän, som bara visar sig på kvällarna. Samtidigt inträffar en rad mystiska dödsfall...

Läskig vampyrhistoria och samtidigt en realistisk skildring av trasiga människor och förortsliv.


Det var hela listan det. Visst ser det skoj ut. ;) Den sista Låt den rätte komma in har jag läst och den kan jag absolut rekomendera. Det är absolut inte en bok som jag brukar läsa i vanliga fall. Brukar läsa vanliga tjej-kärleks-böcker annars. Men jag läste den här i nina när vi hade skräcktema i skolan. Det är riktigt bra faktiskt. Jag vet att det låter astråkigt o jättenördigt med en vampyrbok. Men den är inte något utav det. Den är så bra skriven så det känns som om det skulle kunna vara helt sant. Och det gör det riktigt läskigt att läsa den. Och även att man bara vill läsa mer mer mer! Rekomenderar den starkt. :D LÄS!

<3 J.F


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0